Vyšiel Nový Populár 3/2016

NP3-16_titulka
Nový Populár 3/2016

 

„Je to vynikajúca a aj hudobne rozhľadená huslistka a primáška, ktorá na pódiu zaujme na prvý pohľad. Zdá sa, že z podhubia  známych rómskych muzikantských rodín sa vynorila osobnosť, ktorá dokáže na seba viazať pozornosť s hudbou, ktorá už nemá prevažne  folklórny,  salónny a zdá sa, že ani popový charakter, a dá sa o nej povedať, že je súčasťou žánru world music. Svoju profesionálnu zdatnosť (bez toho, aby sa úplne odpútala od muzikantských tradícií svojej rodiny - je to vnučka Jána Berkyho Mrenicu st., po ktorom zdedila krásny tón),  dokázala spolu so svojou skupinou Bohemiens pretaviť do štýlovo otvorených foriem. Zreteľné sú  najmä  etno – jazzové, latino, balkánske, či orientálne inšpirácie. Určite budeme ešte o nej počuť.“  Takto vníma Barboru Botošovú, ktorá zdobí titulku jesenného vydania Nového Populáru, známy huslista a folklórny rozhlasový redaktor Samo Smetana. Viac o Barbore sa dozviete v rozsiahlom rozhovore s Jurajom Gonšorom. Svoj pohľad na Barboru pridali aj etnomuzikologička Jana Ambrózová a Barborin brat, kapelník skupiny Finally Eugen Botoš.

 

            V svojom stĺpčeku Dozvuky Petra Janků sa tento všestranný pesničkár a scénograf zdôverí, prečo prijal ponuku zahrať účastníkom demonštrácie pred objektom Bonaparte.

            Výraznú mladú osobnosť akustickej gitary Salomona Jakobssona predstaví jeho slovenský kolega, gitarista Stano Počaji.

            V rozsiahlej recenzii nás Rado Tihlárik prevedie novým albumom opernej speváčky Evy Šuškovej, ktorá tu interpretuje skladby rôznych autorov z oblasti súčasnej experimentálnej hudby.

            Čo nového sa deje v skupine AMC Trio a do akých vôd vyplávala jej trojčlenná posádka píše v článku “Jazz mimo kategórií” prešovský autor Dušan Papp.

            O tom, že blížiaci sa 28. ročník Víkendu atraktívneho divadla bude mať v novembri vo Zvolene čo ponúknuť aj fanúšikom kvalitnej hudby píše jeden z jeho organizátorov a tvorcov dramaturgie, Tomáš Kršňák.

            Vcelku pravidelnú folklórnu rubriku pokryli tentoraz “Slovenské ľudové uspávanky” Štefana Molotu.

            Pravidelný prierez jesenným programom breznianskeho klubu Bombura nám zároveň ponúka prehľado t om, aké kapely (domáce I zahraničné) sú momentálne na slovenskej klubovej scéne v kurze.

            Gitarista a spevák Marián Lucký, ktorého sólové debutové CD čaká na svoj krst a čitatelia si ho môžu zadovážiť ako prílohu Nového Populáru, píše v článku o novinkách Erica Claptona a predstavuje aj jeho akustickú gitaru Martin, Bellezza Bianca.

            Štrnásť nových albumov svetovej alternatívnej scény predstavuje na dvojstránke predajne s dobrým hudobným vkusom Wegart jej majiteľka Soňa Weissová.

            Pripravované koncerty a nové „akvizície“ Múzea obchodu v blues-rockovom cycle Rock v múzeu predstavuje dramaturg a bubeník Marcel Juck.

            Nedávnu koncertnú návštevu legendárneho bubeníka Carla Palmera v Banskej Štiavnici slovom aj obrazom zdokumentovali páni Graus, Prochác a Réh.

            Novú obrazovú knihu dlhoročného fotografa bratislavského rockového diania Víťa Filu predstavuje v svojom úvodnom slove “Decibely večnosti” Peter Uličný.

            „Svet sa mení, musia sa aj hudobníci“ tvrdí v svojom článku, mapujúcom premenlivé možnosti zárubku hudbou, ekonóm a analytik Robert Chovanculiak, člen Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií INESS.  

            Z pera Jana Grausa pochádza aj recenzia reedície dvojalbumu americkej, nekomerčne zameranej skupiny Tuxedomoon. Ich remastrované 2CD s názvom „Half Mute“ sa svojím obsahom radí k tomu najsilnešiemu, čo títo ťažko zaraditeľní alternatívci od polovice 70. rokov až doteraz stvorili.

            Fotoreportáž z vystúpenia dua (až tria) 2Cellos prinášajú autori (fotografka) Katka Orešanská a v texte Andrej Turok.

            Zaujímavý rozhovor s pôvodom kamerunským basgitaristom menom Armand Sabal-Lecco zaznamenal počas svojho pobytu na BassCampe firmy Warwick náš nový grafik Luděk Bohovič. Kvality „značky“ Armand Sabal-Lecco ocenili na svojich nahrávkach a živých vystúpeniach také hudobné pojmy ako Paul Simon, Stanley Clark či Ringo Starr.

            Ďalej v časopise prinášame aj retrospektívne pohľady na tohtoročné festivaly Konvergencie a Mikulášsky jazzový festival, recenzie nových CS albumov, novinky a testy zo sveta hudobných nástrojov.

            Prelistujte si grafický náhľad Nového Populáru 3/2016

 

            Prajeme Vám príjemné chvíle strávené s novým číslom nášho časopisu!

 

 

Článok patrí k časopisu: