Dobrá hudba z Wegartu (zima 2017/18)

wegart

BJORK – Utopia (One Little Indian 2017)

Po bolestnej Vulnicure sa Bjork opäť vrhla s elánom do práce na novom albume Utopia. Je citeľne iný ako predchodca, Bjork sa zjavne dostala z osobnej krízy, ktorou prechádzala v predošlých rokoch a novým skladbám jej pozitívne myslenie veľmi svedčí (vtáčí spev, flauty). Opäť sa spojila s Arcom, s ktorým pracovala aj na Vulnicure a dospeli do stavu takej hudobnej symbiózy, že nie je možné presne určiť, kde končí rukopis Bjork a začína Arcov. Až na pár výnimek spoločne zložili väčšinu zo 14 skladieb, s celkovou minutážou cez 70 minút sa album zaradil na prvé miesto z jej štúdioviek.

 

U2  - Songs of Experience (Universal 2017)

Legendárni U2 vydávajú svoj štrnásty štúdiový album, ktorý je pokračovaním jeho predchodcu Songs of Innocence, pričom oba albumy odkazujú na rovnomenné dielo anglického básnika 18.st. Williama Blakea. Výsledkom je kolekcia intímnych skladieb venovaných miestam a ľuďom blízkym Bonovmu srdcu. Album sa nahrával v Dubline, New Yorku a L.A. pod producentskou taktovkou Jacknifea Lee a Ryana Teddera. Autorom artworku, na ktorom je Bonov syn Eli a Edgeova dcéra Sian, je slávny Antony Corbijn.

 

Angelo BADALAMENTI – Twin Peaks (Limited Event Series Soundtrack – Score)  /

Various Artists - Twin Peaks (Music From The Limited Event Series) (Rhino 2017)

S novým pokračovaním kultového seriálu Twin Peaks: The Return sa paralelne objavili dva  nové soundtracky. Prvý je inovovanou inštrumentálnou verziou pôvodného OST, obohatenou o šesť nových skladieb z dielne Angela Badalamentiho. Druhý je z nového pokračovania seriálu a okrem hlavnej seriálovej témy v podaní maestra Badalamentiho a notoricky známej skladby The World Spins v podaní Julee Cruise (obe v nových úpravách), obsahuje skladby rôznych umelcov, ako Chromatics, Au Revoir Simone, Nine Inch Nails, Sharon Van Etten, The Veils, Eddie Vedder, ZZ Top a mnohých ďalších.

 

Nick CAVE & Warren ELLIS – Wind River (Invada/Lakeshore 2017)

Skladateľ a spevák Nick Cave a jeho súputník, multiinštrumentalista Warren Ellis, vytvorili už množstvo filmovej hudby. Wind River je soundtrackom k mysterióznemu thrilleru, režijnému debutu scénaristu Taylora Sheridana, s ktorým už tandem Cave / Ellis spolupracoval na filme Hell or High Water. Dej filmu sa odohráva v indiánskej rezervácii, v izolovanej časti štátu Wyoming, kde agenti FBI vyšetrujú nález mŕtvoly  v snehu... Clivé Warrenove struny, zvuk Nickovho klavíra a do toho sem-tam Nickov šepkajúci, občas kvílivý spev sú jasným dôkazom, že temnú atmosféru vedia títo dvaja bardi melanchólie vyčariť dokonale.

 

Charlotte  GAINSBOURG – Rest (WEA 2017)

Po sedemročnej odmlke, kedy sa vyrovnávala s rôznymi osobnými problémami, prichádza nestarnúca herečka a speváčka Charlotte Gainsbourg s novou štúdiovkou Rest. Vôbec prvýkrát tu vystupuje aj ako textárka, keďže písanie textov bolo v minulosti pre ňu, vzhľadom na úspechy jej otca Serga, niečo ako tabu. Piesne sú naspievané vo francúzštine a v angličtine. Producentsky album zastrešil SébastiAn, okrem autorky sa na ňom podieľali napr. tiež Paul McCartney, Owen Pallet alebo aj polovica dua Daft Punk, Guy-Manuel de Homem-Christo. Album vychádza vo formátoch CD, CD Ltd.(digipak) a 2LP s bonusovým CD.

 

Noel GALLAGHER & HIGH FLYING BIRDS – Who Built The Moon (PIAS 2017)

Noelova odpoveď na bratov sólový debut je tretí štúdiový album jeho projektu Noel Gallagher´s High Flying Birds, v ktorom Noela (gitary, vokál, produkcia) ešte dopĺňajú Jeremy Stacey (bubny) a Mike Row (klávesy). Hudobne mu vypomohli viacerí hudobníci, za všetkých spomeňme aspoň Johnnyho Marra, Paula Wellera, či Davida Holmesa, ktorý album s Noelom  aj produkoval. Album srší energiou a niektorými vypaľovačkami  pripomína glamrockové 70´s.  

 

GHOSTPOET – Dark Days + Canapes (PIAS 2017)

Britský spevák a hudobník Ghostpoet (spolupracoval napr. s Massive Attack) po predošlých albumoch Peanut Butter Blues & Melancholy Jam - 2011,  či Shedding Skin - 2015 (zhodou okolností, oba  nominované na Mercury Prize!), našiel teraz to svoje pravé miesto v hudbe. Experimentovanie a posúvanie svojich hraníc je presne to, čo má rád. Ako mnoho dnešných umelcov, aj Ghostpoet rieši vo svojej tvorbe rozčarovanie z dnešnej situácie a z toho, kam tento svet speje. Album produkoval Leo Abrahams (Brian Eno), je gitarovejší a temnejší, ako jeho predchodcovia a kritici ho zhodne označujú za jeho doteraz najvydarenejší po hudobnej i textovej stránke.

 

wegart

 

IBEYI – Ash  (XL Recordings 2017)

Ibeyi, čiže dvojičky Naomi a Lisa-Kainde Diaz, dcéry svetoznámeho kubánskeho perkusionistu Angu Diaza, kombinujúce vo svojej tvorbe fascinujúcim spôsobom tradičnú a modernú hudbu, vydali koncom septembra druhý štúdiový album Ash, nasledovníka ich vydareného eponymného debutu z roku 2015. Na albume spolupracovalo viacero hostí, okrem iného napr. jazzový hudobník Kamasi Washington.

 

LAPALUX – Ruinism (Ninja Tune/Brainfeeder 2017)

Kým druhý Lapaluxov album Lustmore bol inšpirovaný stavom duše medzi bdením a spánkom, jeho nový album Ruinism skúma teritórium oddeľujúce život a smrť. Hoci sa to javí ako logický posun, zvuk na albume je úplne odlišný, je to jeho najtemnejšia nahrávka doposiaľ. Na albume hosťuje viacero skvelých vokalistiek, ktoré dodávajú jeho hudbe nový rozmer (JFDR, Louisahhh, Talvi, Gabi). 

 

LOST HORIZONS– Ojalá (Bella Union 2017)

Simon Raymonde, basák a klávesista zo slávnych Cocteau Twins, dnes tiež uznávaný producent a jeho súčasník z 80-tych rokov, Richard Thomas, bubeník kapely Dif Juz, ale aj Jesus and Mary Chain, vydali spoločný debutoý album na Simonovom labeli Bella Union. Všetky nástroje si nahrali úplne sami, o výpomoc požiadali len viacero vokalistov, vďaka čomu je album veľmi pestrý a naozaj skvelý. Z hosťujúcich umelcov spomeňme aspoň Marissu Nadler, Ghostpoeta, Eda Rimana, Beth Cannon, no nájdeme ich tam oveľa viac.

 

Clint MANSELL – Loving Vincent (Milan 2017)

Skutočná filmová i hudobná lahôdka v podobe hrano-animovaného filmu Loving Vincent o geniálnom maliarovi Vincentovi Van Goghovi, ktorý príde do našich kín až v novom roku. Na svete je už sprievodný soundtrack k filmu, ktorý má na konte majster svojho remesla, britský hudobník Clint Mansell, o.i. takmer dvorný skladateľ hudby k filmom Darrena Aronofskeho (Pí, Rekviem za sen, Fontána, Wrestler, Čierna labuť, Noah), ale aj mnohých iných režisérov.

 

Gary NUMAN – Savage (Songs From A Broken World) (BMG 2017)

Gary Numan, legenda elektronickej hudby, vydal v septembri 2017 svoj v poradí 21. štúdiový album Savage (Songs from a Broken World), ktorého už názov napovedá, čím sa pri jeho komponovaní inšpiroval. Je to jeho vízia postapokalyptickkého sveta, ktorý vznikol vplyvom globálneho otepľovania, akési logické miešanie západných a východných kultúr v postapokalyptickom svete, "Piesne sú o veciach, ktoré sú nútení robiť ľudia v zúfalej potrebe prežiť v takomto krutom a drsnom prostredí a mnohí žijú potom s výčitkami svedomia z toho, čo napáchali a túžia po tom, aby im bolo odpustené." 

 

Max RICHTER – Taboo (Original Soundtrack) (Deutsche Grammofon 2017) / Out Of The Dark Room  (Milan 2017)

Uznávaný hudobný skladateľ vytvoril soundtrack k britskej 8-dielnemu TV-seriálu Taboo podľa príbehu Toma Hardyho. Taboo je zvláštny príbeh a hudba Maxa Richtera to odráža. Sláky, veľa rôznych vrstiev slákov, zahmlená atmosféra, hudba je čistá a minimalisticky orchestrálna a opäť ukazuje výrazný talent jej autora. 2CD zbierka Out Of The Dark Room obsahuje 24 najkrajších Richterových filmových kompozícií z rokov 2008-2015 a nadväzuje na jeho rad soundtrackov, ktoré v týchto rokoch vydal.

 

Kamasi WASHINGTON – Harmony of Difference (Young Turks 2017)

Po mimoriadne úspešnom debutovom rozsiahlom „epose“ Epic prichádza Kamasi Washington s novou nahrávkou. Tentokrát ide o skromné šesťskladbové EP tohto avantgardného jazzového umelca, premiérované ako súčasť Whitney Biennial, súčasne so sériou vystavovaných malieb, ktoré vytvorila jeho sestra Amani Washington.

 

ZOLA JESUS – Okovi (Sacred Bones 2017)

Piaty dlhohrajúci album zložila Nika Roza Danilova, lepšie známa pod menom Zola Jesus, doma vo Wisconsine, kde sa uchýlila po psychicky náročnom období. Okovi je hlboko emotívna nahrávka. Album je temný hudobne aj tematicky, ale Zola našla v tej temnote krásu a nádej, čím vytvorila majstrovské dielo. Medzi temnými pasážami sú záblesky nádeje, ktoré jasne prežiaria tmu a pripomínajú nám že bolesť je dočasná, že má svoj zmysel, a že tí, ktorí zápasia, majú toho, kto ich miluje a postará sa o nich.

 

Všetky tieto albumy môžete kúpiť v internetovom obchode www.wegart.sk

Článok patrí k časopisu: