Čo prináša Nový Popular 4/2020

np4-20

 

Na titulku Nového Populáru sa tentoraz dostali dve mladé tváre, ktoré s prirodzenosťou mileniánov posunuli latku interpretačného umenia hneď o niekoľko stupienkov nad doterajší priemer. Kristína Mihaľová Jakub Šedivý v rozhovore so Zuzanou Knezovičovou predstavili okrem seba aj svoj nový album Sleepin‘ with the Lights on.

 

V úvode čísla sme sa rozlúčili a vzdali hold dvom osobnostiam po ktorých v slovenskej hudbe zostala výrazná stavba. Majster zvuku Ivan Minárik sa podpísal na mnohých albumoch, ktoré predstavovali medzníky vo vývoji slovenskej hudby a saxofonista Dušan Húščava na mnohé z nich prispel svojím nástrojom alebo aranžérsky umom.

 

Skupina Rolling Stones je ojedinelým úkazom a dôkazom toho, že aj po vyše 50. rokoch na scéne dokážu zaujať novou skladbou, a rovnako tak aj reedíciou staršieho albumu Goats Head Soup. Napísal o nich Ján Graus.

 

V rubrike Americká sonda sa tentoraz dozvieme, v čom sa líšia a aké žánre pri svojich predvolebných kampaniach preferujú prezidentskí kandidáti demokratov a republikánov. Niektorí umelci svojich favoritov radi podporia, mnohí však proti takémuto nasadeniu skladieb protestujú. Ako je však možné, že často márne? V článku odpovie náš americký spolupracovník Milan Poláček.

 

V čase obmedzení spôsobených korona krízou firma BaSys pomohla hudobníkom aj abstinujúcim im divákom sériou online koncertov pod názvom Zvukou‘ka. O vytýčených a dosiahnutých cieľoch tohoto všestranne profesionálne zvládnutého projektu sme sa porozprávali riaditeľom firmy Františkom Maté.

 

Novými albumami alternatívnu hudobnú scénu obohatia violončelistky Tara Fuki a so zaujímavým koncept tom prišiel aj saxofonista Miroslav Tóth ktorý zhudobnil výroky generála ŠtB Alojza Lorenca. Spolu s partiou známych muzikantov sa mu podarilo zaujímavým spôsobom pripomenúť absurditu čias minulých, na ktoré sa v súčasnosti niektorí retroptimisti pozerajú cez ružové okuliare. Album skupiny Drť nesie názov Puntičkár a porozprával sa o ňom Ľuboš Dzúrik.

 

K zaujímavým tohtoročným novinkám patrí aj album „princa power popu“ Leďa, bývalého gitaristu Punkovej Zóny A, ktorý spolu so svojou skupinou Princovia vydal v rakúskom vydavateľstve MaiLeiBel svoj údajne rozlúčkový album Márna snaha.

 

Témou čísla pre jesenné obdobie je fenomén YouTube ktorom autor Vlado Leksa popísal spôsoby, akými sa tohto médiá zhostili rôzni hudobní producenti a hudobníci, ktorí majú svojim fanúškom čo povedať nielen hudbou, ale ochotne a pútavo sa delia o vlastné know-how. Článok podáva svedectvo o tom, že na YouTube dokážu pritiahnuť kvantá odberateľov nielen blázniví teenageri, ale aj zrelí majstri a odborníci. 

 

S recenzií zahraničných albumov sa pravdepodobne recenzentov najviac zaujali skupiny The Spitfires (Jakub Lorenz *****) a Larkin Poe (Milan Poláček ****1/2).

 

Stredná foto dvojstrana tentoraz predstavila koncertné momentky fotografa Ruda Baranoviča, ktorý sa v svojich záberoch snaží zachytiť jedinečnosť chvíle – niečo, čo sa nezopakuje – a darí sa mu to rovnako na pódiu, ako na ulici.

 

K najvýraznejším predstaviteľom strednej generácie pesničkárov na Slovensku určite patrí Popradčan Števo Šanta, ktorého nový album „Luna“ je aj CD prílohou vydania. O strachu a iných motiváciách tvorby sa s ním porozprával kolega Peter „Petiar“ Lachký.

 

Leitmotívom barda slovenskej hudobnej scény je oslava života naplneného pohodou a zážitkami. Pavol Hammel nie je len zárukou dobrého vkusu a vyváženosti obsahu v textoch aj hudbe, ale aj učiteľom toho, ako sa dá život užívať bez veľkých okázalostí, no veľkou lyžicou.

 

 

Rešpektovaní český hudobný publicista a dramaturg Ondřej Bezr je autorom knihy Ještě hraju ve stoje, v ktorej formou rozhovorov s popredným českým jazz rockovým a bluesovým gitaristom Lubošom Andrštom popisuje jeho hudobnú anabázu. V časopise ponúkame ako ochutnávku z knihy kapitolu venovanú skupine Blues Band ktorú Andršt založil a niekoľko rokov úspešne koncertoval spolu so slovenským spevákom Petrom Lipom.

 

V príbuznom duchu pokračuje aj spomienka na jedného z troch kráľov bluesovej gitary – B.B. Kinga, ktorý by v septembri oslávila svoje 95. narodeniny. Okrem iného si v článku Andiho Ray Haverdu pripomíname aj B.B.-ho bratislavský koncert.

 

50 rokov uplynulo od úrodnej hudobnej jesene 1970, počas ktorej sa do kroniky rockovej hudby zapísali také albumy, ako napríklad All Things Must Past, (Led Zeppelin) III., Abraxas, Atom Heart Mother, či Paranoid.

 

Ako vždy nechýbajú ani recenzie slovenských albumov, pozvánky na koncerty, či novinky a testy zo sveta hudobných nástrojov, o ktorých sa viac môžete dozvedieť aj prostredníctvom multimediálnych ukážkach na našom YouTube kanále.

 

Nový Populár 4/2020 si môžete objenať za cenu 3,30€ vrátane poštovného TU, alebo si ho objednajte s CD prílohou podľa vlastného výberu

 

 

Článok patrí k časopisu: