Čo prináša Nový Populár 1/2023

 

Prvé tohtoročné číslo otvára šestnásty(!) ročník časopisu Nový Populár. Sami sme si to museli prepočítať na prstoch, či naozaj. Nový Populár 1/2023 je už naše 64. vydanie. Sme asi posledný komerčný (rozumej „nezriaďovaný“) časopis svojho druhu. Z tú dobu zaniklo viacero príbuzných médií. Z tých, ktoré nám boli najbližšie môžeme spomenúť tri: slovenskú Hudbu a české hudobno-technické časopisy Music StoreMuzikus. Zostal iba Nový Populár, lenže ani to už nie je iba papierový časopis. V prvom rade je to komunita čitateľov, autorov a hudobníkov, medzi ktorými sa ťažko hľadá striktná hranica, keďže ide skôr o prienik množín. Mnoho našich čitateľov pochádza z muzikantskej brandže a neraz sú to zároveň aj prispievatelia a kamaráti. Ako čas plynie, o viacerých sme už prišli, a hoci pribúdajú autori noví, tí starí nám stále chýbajú. Nový Populár pomáhali tvoriť výrazné osobnosti ako Peter Pišťanek, Martin Koubek, Ľuboš HouškaAndrej Turok, Milan Poláček, či Miloš Janoušek, s ktorým sme sa naposledy rozlúčili vo februári tohto roku a venovaný je mu aj úvodník, ktorý napísal Milošov dlhoročný spoluhráč Dušan Valúch
 

1fq

 

Ako sme už vyššie naznačili, Nový Populár nie je iba papierový časopis. Sú to aj jeho digitálne odnože, ktoré ponúkajú obsah navyše, alebo dopĺňajú texty multimediálnymi ukážkami. Sú to hlavne kontá na FacebookuYoutube, ale niektoré veci v predstihu oznámi aj Instagram a samozrejme je tu základňa na atraktívnej doméne www.popular.sk Na webe sa buduje archív článkov, informačná základňa pre hudbu aj technickú časť, a prepája sa s videami na Youtube. Podľa zamerania sa videá ukladajú do tzv. Playlistov (Testy a ukážky k testom, Hudba, Promo videá k novému vydaniu atď.). Jeden z playlistov (Nový Populár uvádza...) je tu venovaný osobnostiam, ktoré listujú novým vydaním časopisu a komentujú jeho obsah. Tentoraz bol naším respondentom obľúbený gitarista, virtuóz svojho nástroja a nedávny jubilant, pán Henry Tóth. So zmyslom pre humor a (seba)iróniu jemu vlastnou preletel jeho stránkami a svoje rozprávanie orámcoval improvizovanou hrou na Stratocaster.

 

 

Nový Populár 1/2023 je už nejaký ten deň na pultoch a pravdepodobne ste si popri jeho výraznej titulke, kde figuruje Jureš Fallgrapp s klávesom Arturia MiniFreak pod pazuchou, všimli aj jeho obsah – ako hovorí Henry: „...a tu je playlist. Tu si môžete prečítať, čo sa tu hrá“. 

Medzi „hajlajty“ tohto čísla patrí napríklad rozhovor s bratom legendárneho Jimiho Hendrixa, Leonom, alebo s českou legendou folku Vladimírom Mertom. Prečítať si môžete aj takmer neuveriteľnú biografiu Henryho Tótha („keby to nebolo naozaj, tak je to ako z nejakého satiristického filmu“, hovorí Henry). Z domácej scény tu ďalej figurue Jureš „Fallgrapp“ Líška, či čerstvý držiteľ Krištáľového krídla za vedu a medicínu a náš spolupracovník Richard Imrich zo skupiny Nylon Union. Ako obvykle tu nájdete aj (foto)reportáže z koncertov – Dream Theater, The Residents, pravidelné rubriky Najhranejšie rádiohity posledného mesiaca, Ja a pesničkové texty (Peter Šulej), pozvánky, novinky, testy, recenzie a tak ďalej.

Nový Populár 1/2023 vyšiel na konci februára. Nasledovať ho bude druhé číslo, ktoré je naplánované na máj a už ho pre Vás chystáme. Príjemné čítanie a inšpiráciu pre posluch i vlastnú tvorbu praje celý tím Nového Populáru.

 

Objednať časopis / predplatné TU
 

 

Web of the magazine  www.popular.sk
Archive of issues:        www.popular.sk/archiv             
In English:                   www.popular.sk/inenglish
Facebook:                   www.facebook.com/nupopu
Popular Instruments    www.facebook.com/enpopu
Youtube:                      www.youtube.com/NovyPopular
Instagram:                   www.instagram.com/novypopular
Twitter:                         https://twitter.com/NovyPopular

 

 

 

Článok patrí k časopisu: