Čo prináša nový Popular 1/2021

boris_cellar

 

V novom čísle Populáru sa tentoraz zišlo viacero tém, ktoré súvisia s blues. Je to nadčasový žáner, ktorý už dávno nie je považovaný za rasovú hudbu, ale - ako v rozhovore konštatuje matador bluesovej harmoniky Erich „Boboš“ Procházka - blues patrí každému, kto si ho nájde. 

 

V recenziách sa okrem iných zišli novinky od skupín Sitra Achra, Koreňova zelenia, či majstrov nástroja, akými je harmonikár Juraj Schweigert, alebo hráč na Hammond organ Peter Koreň. Slovo blues sa preto skloňovalo častejšie než obvykle a na pretras tým pádom prišla aj otázka Akého rodu je blues? V editoriáli na ňu podal erudovanú odpoveď Bonzo Radványi.

 

Jazyková kultúra svedčí o vyspelosti národa. Zatiaľ čo isté sociálne skupiny ju usilovne znižujú, je tu ešte stále dosť jedincov, ktorí držia jej opačnú hranicu na vysokej úrovni. V prípade obidvoch extrémov sa spája formálna dokonalosť či nedokonalosť jazyka s adekvátnym obsahom výpovede. Medzi tých, ktorí náš jazyk kultivujú patria často textári. Im sa bude venovať aj nový seriál Ja a texty. V pilotnej časti má slovo pesničkár Dušan Valúch.

 

 

Aké skvelé hudobné albumy vyšli vo svete pred päťdesiatimi rokmi pripomína v článku Hudobná explózia 71 autorka Izabela Bérešová. Náš americký spolupracovník Milan Poláček zase rekapituluje kariéru skupiny Dire Straits reprezentovanú ich šiestimi štúdiovými platňami (1978 - 91). Vo výbere recenzií zahraničných albumov sa zišli novinky Taylor Swift, Stevena Wilsona, Matta Berningera Paula McCarneyho. Miro Demín sa venoval významu osobnosti fotografa Antona Corbijna pre skupinu Depeche Mode a jej vizuálnu zložku, ktorá bola nemalou súčasťou imidžu veľkej časti generácie 80-tych rokov.

 

O tom, že synth scéna žije naďalej a svoju čulú komunitu má aj na Slovensku, svedčí kompilácia Synth Slovakia Vol.2, o ktorej píše jej dramaturg Robo Herceg. Tematický plagát tvorí strednú dvojstranu časopisu.

 

Je pravda, že smrť je prirodzenou súčasťou života, ale v poslednej dobe sa lúčime s významnými osobnosťami (a nie len s nimi) častejšie, než by sa nám mohlo zdať akceptovateľné. Nemôžeme si pripomenúť všetkých ktorí by si to zaslúžili, ale aspoň o niektorých sa zmienime retrospektívou práce, ktorou sa zapísali do hudobnej kroniky našej krajiny. V tomto čísle to sú skladateľ Ivan Horváth a hudobný režisér Leoš Komárek. Napísal o nich redaktor Slovenského rozhlasu Martin Jurčo, ktorý mal príležitosť stretať sa s nimi osobne. Veľkou stratou pre svetovú hudbu bol aj odchod Chicka Coreu (foto Rudo Baranovič).

 

Boris Čellár je slovenský jazzový gitarista, hľadač zvukov a nálad, ale aj tvorca hudobného nástroja špičkovej kvality WoodPack. Na ten nám zahrá aj v aktuálnom promo videu, kde zároveň listuje novým číslom Populáru a komentuje jeho obsah. Okrem iného ho v ňom zaujal aj rozhovor s osobitou mladou speváčkou a autorkou Sisou Fehér, ktorá je podľa Borisa dnes už na vlastnej ceste, no stále efektne čerpá zo svojich jazzových „skills“.  

 

Boboš Procházka je charizmatický muzikant a fotogenický muž. Autorom titulného fota na obálke časopisu je Pavol Laco a pre obrázok použitý ako cover videa siahol do archívu Sergej Michalič

 

Dejiny rock and rollu pre nás už dlhšie mapuje entuziasta a interpret tohto žánru Andi Ray Haverda. V tomto čísle približuje osud Billa Haleyho, „otca i obete rock and rollu“.

 

Z českej scény tentoraz prinášame rozhovor s takmer renesančným umelcom Martinom Němcom, kapelníkom skupín Precedens a Lili Marlene. Klaviristu a univerzálneho skladateľa Zdeňka Krála predstavuje Táňa Pirníková z prešovskej Violy a Ján Graus píše o albume Už jsme doma & Randy, na ktorom česká alternatívna legenda interpretuje skladby amerických The Residents, spolu so spevákom tejto svetovo najvplyvnejšej avantgardnej skupiny.   

 

Za televíznymi šou, folklórnou Zem spieva III. a pre klasickú hudbu netradičným formátom, medzinárodnou súťažnou prehliadkou mladých nádejí Virtuosos V4+ sa obzrel Juraj Gonšor.

 

Nový Populár 1/2021 ako obvykle zostal verný aj hudobným nástrojom a zariadeniam, ktoré predstavuje formou noviniek, testov a informačných PR článkov. Budeme radi, ak sa čím skôr vrátime aj k avízam, reportážam a pozvánkam na koncerty, festivaly a všetky ostatné hudobné podujatia s účasťou publika. Zatiaľ Vám v mene tvorcov časopisu prajeme pevné zdravie, trpezlivosť a príjemné chvíle strávené s Novým Populárom!  

 

Časopis si môžete pýtať v stánkoch, na obvyklých predajných miestach, alebo si ho za rovnakú cenu 3,30€ vrátane poštovného môžete objednať priamo u nás cez OBJEDNÁVKOVÝ FORMULÁR, prípadne MAILOM. Súčasťou nového čísla je aj kód na stiahnutie albumu skupiny Traband "Hyjé!". Nový Populár, alebo jeho staršie vydania si môžete objednať aj s fyzickou CD prílohou podľa vlastného výberu v našom CD-shope.  

 

 

Článok patrí k časopisu: