Čo prináša Nový Populár 3/2022

novy_popular

 

Na sklonku leta vychádza 3. tohtoročné číslo časopisu Nový Populár. 

Titulnú stránku po druhýkrát v histórii časopisu obsadil Pavol Hammel, tentoraz pri príležitosti koncertného turné k 50. výročiu vydania albumu Zelená pošta. O ňom, ako aj o chystanom koncertnom turné so živým prevedením hudby jeho a Mariána Vargu sa spevák, ktorý si ešte stále „neoholil fúzy“, porozprával so Samuelom Ivančákom.

            K najoceňovanejším albumom v štýle virtuóznej akustickej gitary patrila Piatková noc v San Franciscu (Friday Night in San Francisco) legendárneho tria John McLaughlin, Al DiMeola  a Paco DeLucia. Milovníkov tohto žánru iste poteší správa o novej nahrávke tria, retroedícii novoobjavenej nahrávky z nasledujúcej sobotnej noci, o ktorej s nadšením píše gitarista a hudobný vedec Miroslav Zahradník. 

Top 5 rádio hitov zo začiatku leta rozoberá v svojej rubrike Juraj Gonšor. 

O tom, že Bonzo Radványi nie je iba big beatový veterán a stále vitálny bluesový hudobník, ale aj zaujímavý publicista a spisovateľ, podáva správu Andrej Haverda, ktorý tu predstavuje Bonzovu knižnú zbierku hudobných spomienok a komentárov Fortissimo

Súčasťou každého čísla časopisu je aj unikátny kód na stiahnutie digitálneho albumu z produkcie našich partnerských vydavateľstiev. Tentoraz je to album Lucie Redlovej „Lidová Redlová“, ktorý nedávno vyšiel u Indies Scope a recenziu naň pre časopis napísal Juraj Gonšor. 

Respondentom pravidelnej rubriky Ja a pesničkové texty je spevák a textár skupiny Hviezda, Tomáš Ďurovka.

Ďalej v časopise naši kolegovia z Music Press predstavujú nové hudobné vydavateľstvo džezového saxofonistu, autora a organizátora Nikolaja Nikina s názvom Hlava XXII, ktorým nadväzuje na svoju predošlú etapu dramaturga v rovnomennom hudobnom klube.

V rámci pravidelnej spolupráce s mediálnou agentúrou Music Press Production pozývame na koncerty série Danube Music Day. Môžeme si pritom prečítať, kto je to John Munly a aký obskurný je imaginárny svet tohoto amerického umelca, ktorý so svojím projektom Munly & The Lupercalians vystúpi v Bratislave 20. októbra.

Za hudobno - divadelným predstavením Music critic, ktorého hlavnou hviezdou bol známy herec John Malkovich, vycestovala do Kroměříža géniom loci tohto historického mesta v srdci Moravy očarená Nina Jassingerová. 

Vo výbere z ponuky zahraničných titulov sa naši recenzenti venovali albumom interpretov ako Taylor SwiftSlash, Liam Gallagher, Madeleine Peyroux a Tedeschi Trucks Band

Aký bol koncert Rolling Stones vo Viedni a či bola ich Sixty tour naozaj posledná sa pýta a zároveň sebe i nám odpovedá Ján Graus. 

Stredná foto dvojstrana nám kolážou live momentiek pripomína atmosféru festivalu Colours of Ostrava 2022
 


 

O tom, že rokenrol nie je iba huba drsných amerických mačov v kožených bundách, ale vedia sa jej chopiť aj krásne mladé Slovenky, píše ich pódiový kolega, rokenrolový spevák a klavirista Andi Ray Haverda. 

Ten istý autor pripravil aj druhú časť biografického článku o Johnnovi Cashovi, legende amerického a svetovej country music. 

Ako by sa aj slovenskí hudobníci mohli presadiť v zahraničí vysvetľuje v rozhovore Duncan Ballantyne,zakladateľ úspešnej anglickej PR a marketingovej agentúry, ktorý na túto tému diskutoval s našimi hudobníkmi aj naživo počas workshopu na nedávnom World Music festivale Bratislava.

Hudobnú časť časopisu uzatvára obvyklá porcia recenzií domácich, teda slovenských a českých interpretov: Nany Hudák, Kiero Grande, Edo Klena, Cosmetica, Trilobeat, Dunaj, Miro Žbirka, Nikolaj Nikitin.

Posledná sedmina časopisu ako obvykle patrí testom hudobných nástrojov a zariadení, aktuálne pódiových a video mikrofónov, referenčných slúchadiel a netradičného mini analógového syntetizátora. V tejto sekcii sa môžete dočítať aj o slovenskom výrobcovi kvalitných obalov a povlakov na hudobné nástroje, firme v Veles-x, ako aj o českých výrobcoch čoraz populárnejších gitár značky Red Bird Instruments, na ktoré s potešením hráva a píše o nich český publicista Ondřej Bezr

Vo videu na našom Youtube kanáli tentoraz časopis predstavuje a jeho obsah komentuje slovenský spisovateľ, novinár a tiež hudobník Márius Kopcsay


 

 

 

A ak vás táto tlačová správa zaujala, ale ste práve na dovolenke, napíšte nám, a my vám časopis radi pošleme. Ak sa na dovolenku ešte len chystáte, budeme radi, ak si Nový Populár zadovážite na cesty tak, aby vám spríjemnil chvíle oddychu a priniesol inšpiráciu pre ďalšie kvalitné počúvanie, návštevu koncertov, či nákup techniky. 
 

Objednať časopis TU

Časopis z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Článok patrí k časopisu: