Čo prináša Nový Populár 3/2019

novy_popular_3

 

Jesenné číslo Nového Populáru, ktorý práve prichádza do stánkov, otvára editoriál Juraja Čurného, ktorý v ňom píše o výročných cenách Slovenského ochranného zväzu autorského, o ich štruktúre a o tom, aký význam má ich udeľovanie. Mnoho ľudí reaguje na to, že medzi ocenenými SOZA sa často objavujú rovnaké mená. „V umení však zďaleka nie je všetko merateľné minútami, percentami či predanými kusmi, preto súčasťou Cien SOZA sú aj honorárne ceny, o ktorých rozhodujú členovia Dozornej rady,” dodáva Juraj. 

 

Ľuboš Dzúrik si v svojom stĺpčeku Vážsky chórus spomenul na jubilanta Branuška, neprehliadnuteľnú figúrku slovenskej (nielen) hudobnej scény. Píše, čo všetko Braňo Jobus stihol za 50 rokov, odkedy prvý krát uzrela svetlo sveta. 

 

Tipom redakcie sa v tomto čísle stal nový album Martina Geišberga s podporou skupiny Balkansambel „Na modrej planéte”. V recenzii si tento plod jesennej úrody vydavateľstva Slnko Records vzal na paškál Juraj Gonšor.

 

Pravidelná Americká sonda nášho amerického prispievateľa Milana Poláčka sa ohliadla za nedávnym 50 výročím festivalu Woodstock a v reportáži nám približuje aj jeho výročnú verziu „Bethel Woods Woodstock“.

 

kraftwerk

 

Spisovateľ a muzikant Márius Kopčay reflektuje svoju návštevu koncertu legendy elektronickej hudby menom Kraftwerk a v článku sa na ňu pozerá aj v širších časových súvislostiach.

 

Brnenské vydavateľstvo Indies Happy Trails, v ktorom nešlo svoj prístav už nejedno slovenské hudobné plavidlo, prišlo prednedávnom so serious reedícií československých jazzových albumov. V recenzii Jána Grausa si môžete prečítať o nahrávkach Luďka Hulana, Traditional Jazz Studia, skupín Naima a Ch.A.S.A. S aktivitami IHT súvisí aj festival Valašský špalíček, ktorý navštívil náš spolupracovník Gorazd Balejík a CD Paľa Hammela s jeho CS Unplugged Bandom „Cirkus leto“, ktorý si za nás vypočul Gaco Novomesský.

 

V rubrike „Predstavujeme“ uvádzame dve osobnosti s rozdielnym prístupom k hudbe a umeniu. Prvým je muzikálny spevák a tradične zameraný muzikant Ludo Kuruc, druhým je nespevák a sviežo kreatívne univerzálny, hudobný i vizuálny Džumelec z Košíc. 

 

Zo slovenských klubov tentoraz prinášame pohľad na pripravovaný jesenný program Kultúrnych zariadení Petržalky s podrobnejšou pozvánkou na novembrový Blues-folk session v DK Lúky. Taktiež pozývame na sadu jesenných koncertov amerických, anglických, austrálskych i poľských interpretov bluesrocku, hardrocku a progrocku v rámci ojedinelého projektu „Rock v Múzeu“ do Podunajských Biskupíc a tamojšieho Múzea obchodu

 

Partnerská agentúra Music Press nám približuje „nový zvuk okovaných kapiel“ Jób a Black Hole Constellation a v reportáži aj pohľad na účinkujúcich srbského Nišville Jazz festivalu.

 

sto_much
 

Z Banskej Bystrice sa opäť ozval hudobný bzukot Sto Múch, zručnej to kapely so zmyslom pre (seba)iróniu, s ktorej členmi sa porozprávala textárka Izabela Bérešová. Kapele vydavateľstvo Hevhetia práve vydáva nový album s rovnomenným názvom „Sto Múch“.

 

Na tohtoročnej Pohode zaujali svojim vystúpením aj legendy českej alternatívnej scény 80. rokov Ještě jsme se nedohodli. Rozhovor s nimi napriadol kolega z trenčianskeho CHVM Ľuboš Dzúrik.

 

Prostredníctvom fotiek Aničky Raitl a textu Matúša Baranca sa ohliadneme za festivalom Uprising a objektív Ľuboša Houšku nám priblíži atmosféru horrorovej show Alice Coopera.

 

Druhú časť rozsiahleho rozhovoru s popredným violončelistom, riaditeľom festivalu Konvergencie a členom Spoločnosti Mariána Vargu, Jozefom Luptákom uverejňujeme v tlačenom čísle krátko po tom, ako sme prvú časť tohto rozhovoru zverejnili online, pri príležitosti 20. ročníka Konvergencií. 

 

fermata
 

Jednou z udalostí sezóny je nový album skupiny Fermata, na ktorom sa po rokoch stretli v tvorivom dialógu Fero Griglák s niekdajším dlhoročným členom a spoluzakladateľom Fermaty, Tomášom Berkom. Na novom albume sa hudba skupiny na svojej vývojovej špirále opäť posunula o pár závitov vyššie.

 

V júni uplynulo už 15 rokov od smrti génia menom Ray Charles. Jeho osobnosť a životný príbeh nám pripomína jeho veľký obdivovateľ, rokenrolový klavirista Andi Ray Haverda.

 

Zaujímavou témou sú aj nenahraditeľné škody, aké môže svetové kultúrne dedičstvo utrpieť pri požiaroch skladov s analógovými master pásmi, pri ktorých sa už v plameňoch navždy stratili originálne záznamy hudby Chucka Berryho či Buddy Hollyho.

 

Okrem toho v časopise nájdete aj množstvo recenzií domácich i zahraničných albumov, ako aj obvyklé novinky a testy zo sveta hudobných nástrojov a vybavenia.

 

Veľa príjemných chvíľ pri čítaní jesenného čísla Nového Populáru Vám prajú jeho tvorcovia a prelet číslom na videu ponúka aj jeden z protagonistov vydania - Jozef Lupták.