Čo prináša Nový Populár 3/2021

novy_popular_3-21
 

Aktuálnym číslom časopisu sa ako červená niť vinie téma žien v hudbe. (Aké symbolické, že aj výraz „červená niť“ je spojený so ženami: Bola to Ariadnina červená niť, ktorá pomohla bájnemu Tézeovi dostať sa z labyrintu.) Prináša články o Billie Eilish či Imelde May. Venuje spomienku Amy Winehouse. Hovorí o Francúzskom roku Zuzany Homolovej. Nechýbajú ani recenzie albumov, napr. Ivany Mer, Niny Berglovej či St. Vincent. Prihrejem si polievočku a odporúčam vám ďalšiu časť svojho seriálu o významných (britských a amerických) albumoch, od vydania ktorých uplynulo pol storočia: Hudobná explózia 1971. Tentoraz je o výrazných ženských osobnostiach tej doby. O slovenských hudobníčkach zase píše vo svojom článku Ženy v slovenskej hudbe Juraj Gonšor. 

 

zeny
 

Tu sa musím pozastaviť nad častým neduhom, ktorým poslucháči ochudobňujú samých seba: zriedka idú na koreň veci. Nerozoznávajú, kto „iba“ spieva, a kto si sám píše texty, prípadne kto je „full package“, t. j. sám si napíše text, skomponuje, zahrá, naspieva, prípadne aj aranžuje, produkuje atď. Je to škoda. Škoda je tiež, že málokto počúva texty. Budeme hovoriť o ženách, ktoré majú čo povedať. O rozprávačkách príbehov, songwriterkách. Skúšala som tento výraz preložiť inak, ale „pesničkárka“ v našich končinách evokuje folkovú speváčku, a hoci niektoré songwriterky sú folkáčky, zďaleka nie sú nimi všetky. Songwriter je autor piesne – komplet, hudby aj textu. Ak je k tomu ešte aj zdatný spevák a inštrumentalista, alebo teda speváčka a inštrumentalistka, často to býva veľmi zaujímavé. A ak sa takej umelkyni navyše podarí presadiť v mužmi dominovanom hudobnom priemysle, tak to už ozaj stojí za pozornosť. 

Pravdaže, k slovu sa dostanú aj muži, najmä v článkoch o Michalovi ProkopoviVladimírovi Mišíkovi či Martinovi Višňovskom. Spomienka je venovaná zakladajúcemu členovi Chóru vážskych muzikantov, Julovi Berithovi. Bližšie predstavíme aj rokenrolového speváka a klaviristu (a častého autora článkov v NP) Andiho Raya Haverdu. Porozprávali sme sa aj s virtuózom na fúkaciu harmoniku, Jurajom Schweigertom.

IZABELA BÉREŠOVÁ

 

Novým vydaním Populáru listoval a jeho obsah komentoval basgitarista skupiny Hex, Tomáš Yxo Dohňanský.

 

Editorial Izabely Bérešovej Červená niť si môžete v neskrátenej podobe prečítať tu.

Nový Populár 2/2021 zo Sociálneho a kultúrneho fondu podporila SOZA.

Článok patrí k časopisu: 
Súvisiace články: