PETER „ĎUĎO“ DUDÁK (11.3.1973 – 14.8.2019)

dudo
 

Spevák skupiny Hex s familiárnym menom Ďuďo, podpísaný ako autor hudby takmer pod všetkými piesňami a hitmi tejto generačnej kapely už nie je medzi nami. Jeho odchod zamrazil o to viac, že na svoj vek (46) odišiel priskoro. Príčinou bola zákerná choroba.  

Zostavu Hexáckej štvorky poznali pod kamarátskymi prezývkami nielen kolegovia z hudobnej brandže a fanúšikovia. Základné jadro Yxo (Tomáš Dohňanský, basgitara), Fefe (Martin Žúži, sólo gitara, texty), Tybyke (Tomáš Szabados, bicie) ostalo bez hlasu, gitary, klávesových nástrojoch a najmladšieho člena. Ťažko si predstaviť zoskupenie bez ktoréhokoľvek zo štvorice, ktorá je spolu stabilne od roku 1992.

Ďuďo ako šestnásťročný spoluzakladal skupinu Hex. Spolu s Fefem tvorili jej skladateľské jadro. I keď Hex má v slovenskom éteri množstvo hitov (Dobrý motýľČo mám na to povedaťVetroňSom onKaždý deň je nedeľaVianočný KarolV piatok podvečerChvíľu áno chvíľu nieNikdy nebolo lepšie,  Život,Keď sme samiSrdce) pojem hitmejkerstvo ku Hexu akosi nepatrí. Albumy nevydávali ako na bežiacom páse a nepresycovali ich počtom trekov. 

Hex začali skúšať ako mladí chalani v ´89. V dobe, kedy sa domáce skupiny prirovnávali k zahraničným interpretom, bol Hex slovenský The Cure. „Pre mňa bol dôležitý moment v prvej triede na gymnáziu, kedy sme boli na výlete vo vtedy ešte východnom Nemecku a tam som po prvýkrát počul skupinu The Cure. A doniesol som si odtiaľ nahratú kazetu. Tým sa zmenil môj hudobný vkus, ktorý som priniesol aj do našej tvorby.“,spomínal Ďuďo. 

Hex priniesol porevolučnej generácii naivné rebelanstvo, plachý optimizmus a texty bez sladkastých metafor na dlhé slabiky. Dôkazom je samotný provokačný názov debutu, ktorý vznikol na základe Ďuďovho výzoru (Ježiš Kristus nosí krátke nohavice1992). Nápad s názvom pochádzal od manažéra a textára Martina Sarvaša, ktorý sa ich ujal v počiatku kariéry. Úprimnosť neškoleného Ďuďovo hlasu a jeho naoko melancholické introverstvo, to všetko perfektne zapadlo do novej vlny gitarových pesničiek. Hex sa svojim spontánnym vystupovaním a hudobným prejavom odlíšili od skupín a interpretov uzatvorených v neprirodzenej bubline socpopu.  

Popri gitarách a bicích výrazné miesto dostala aj moderne znejúca elektronika a klávesové party, čoho dôkazom bol prvý rádiový hit Dobrý motýľ. Hoci naoko jednoduchá hudobná forma bola prešpikovaná zaujímavými zvukmi a štruktúrami, tieto vždy slúžili textu a nákazlivej schopnosti pesničiek komunikovať s poslucháčom. Pre Hex bola príznačná zábava a veselosť a vždy silná kamarátska komunita muzikantov, previazaných so svojim publikom.

Po albume s coververziami (Abrakadabra, 1993) prišiel tretí album (Hex, 1994), ktorý si Ďuďo muzikantsky veľmi vážil. Ďuďo hral na klavíri od šiestich rokov, vyštudoval kompozíciu na Vysokej škole muzických umení, čo sa výraznejšie prejavilo práve na tomto albume s prívlastkom „experimentálny“. V rozsiahlej diskografii skupiny je neprávom prehliadaný, ale zato hudobníkmi rešpektovaný. V hitovej úspešnosti pokračoval Hex albumom Ultrapop (1998). Vokálne party v ich piesňach boli v začiatkoch vyššie položené, hoci Ďuďo časom zistil, že prirodzenejšie sa mu spieva v nižších polohách. To poznačilo aj ďalšie albumy (Supermarket 1999, Víkend 2002, Nikdy nebolo lepšie 2006, Ty a ja 2010, Tebe 2017). Jadro Hexu bolo pri ich nahrávaní vždy obklopené skvelými hosťujúcimi muzikantmi. 

Ako mladí boli Hexáci v správnej chvíli na správnom mieste, vďaka čomu si zahrali a zaspievali aj s generáciou starších hudobníkov (Varga, Hammel, Müller, Šeban, Rósza). Ďuďo stál pri produkovaní albumov ďalších interpretov a tiež hosťoval na nahrávkach ako spevák alebo vokalista. Svoj debutový album vydali ako platňu, zažili éru kaziet, CD, DVD a posledný album vyšiel opäť na vinyle, čo svedčí o tom, že Hex s výrazným prispením Ďuďa boli popri spontánnom vystupovaní a komunikácii aj profesionáli, ktorým záležalo na zvuku a celkovej dokonalosti toho čo robia. 

Ďuďove piesne sú piesne Hexu a platí to aj naopak. Naoko jednoduché, no zároveň vždy s iskrou niečoho netradičného. Hlas Hexu je hlasom nejdenej generáciie, ktorá s nim prežila dospievanie, mladosť a bez hanby  si ich v dobrej nálade vytiahne aj po „iks“ rokoch. Tvorivé pesničkové sprevádzalo Hex neustále počas jeho tridsaťročnej histórie. Smutné je, že tvár, charizma, melódia a hlas odišli tak skoro v jednej osobe.
 

JURAJ GONŠOR
Foto: zdroj fb.com/hexofficial

 

Článok patrí k časopisu: