Čo obsahuje Nový Populár 1/2016

NP1-16

Prvé tohtoročné číslo Nového Populáru prinieslo na titulke portrét Juraja Černého, ktorý po sebe zanechal prázdne miesto na viacerých bubeníckych stoličkách, ale hlavne v srdciach jeho priateľov a fanúšikov. Namiesto rozsiahleho textu, ktorý by rekapituloval Ďurove profesionálne aktivity si túto výraznú persónu slovenskej hudobnej scény pripomíname fotografiami a osobným editorialom dlhoročného priateľa Víťa Filu. Obrázok na titulke je doteraz nezverejnený záber pochádzajúci z fotosession skupiny Tublatanka na obal albumu Skúsime to cez vesmír (1985). Plagátik na strednej dvojstrane je mozaikou Ďurovej bubeníckej akcie nasnímanej na pódiu so skupinou Slobodná Európa (2015).       

Obsahu vydania dominuje trojica velikánov progresívnej rockovej hudby. Rozsiahly rozhovor Novému Populáru poskytol hráč na klávesové nástroje skupiny Yes, Rick Wakeman. Ďalšou legendou svetovej progresívnej scény, ktorú sme v tomto čísle vyspovedali, je gitarista Adrian Belew (ex King Crimson, Frank Zappa, Laurie Anderson…) a do tretice, pred pražským koncertom legendárnej francúzskej art-rockovej skupiny Magma sa s našimi spolupracovníkmi porozprával jej bubeník a kapelník Christian Vander.

Z domácich, teda slovenských a českých umelcov sú v čísle zastúpení tak matadori, ako aj sľubné talentované osobnosti, ktoré s potešením predstavujeme. Bez rozdielu kategórií sú to: gitarista Johny Štefeček (Poetry In Telegrams), skupina Už jsme doma, Mikoláš Růžička (Piano), hráč na klávesové nástroje Matej Maximilián Mikloš, skupina Komajota, speváčka Bára Basiková, ktorá si aktuálne pripomína svoje začiatky s Michalom Pavlíčkom v Stromboli (ešte predtým v Precedens) a predstavili sme aj zaujímavú looperku, speváčku a hráčku na kalimbu pôvodom z Austrálie, ktorá vystupuje pod menom Phia.

Slovom a/alebo vo fotografiách sme si pripomenuli koncerty The Cinematic Orchestra, Manowar, festivaly Quito Blues v juhoamerickom Ekvádore a vlaňajší dvojdňový One Day Jazz fest Martina Valihoru. V časopise nájdete aj pozvánky na koncerty do významných klubov, akými sú novomeský Blue Note, Bombura v Brezne a bratislavské, prevažne bluesrockové Múzeum obchodu.

V rámci výberu z ďalších zaujímavostí v čísle: svoje poslucháčske tipy tentoraz predstavuje obávaný hudobný kritik Jan Rejžek, zavedieme vás aj na návštevu do prážského PopMusea, stĺpček pesničkára Petra Janků je venovaný Kultúrnym migrantom a čo to sa dozviete aj o vzniku hudobného formátu v prvej časti tejto aktuálnej a diskutabilnej témy.
Okrem toho v čísle nájdete aj početné recenzie nových CD, tipy na zaujímavé hudobné aj nástrojové novinky, testy hudobných nástrojov, vybavenia, štúdiovej i hi-fi techniky.

Nový Populár v stánkoch a na ďalších predajných miestach môžete dostať samostatne za 1,90 €, alebo s rôznymi CD prílohami za symbolických 3,30 €. Časopis si môžete objednať aj s CD prílohou podľa vlastného výberu. V ponuke na našom webe nájdete aj tituly, ktoré sa do stánkov ani nedostali a spolu s časopisom ich môžete mať za cenu, za akú inde nekúpite ani samotné CD. Vďaka spolupráci s vydavateľstvami Slnko records, Indies Scope, Indies Happy Trails a Go2stage je to náš darček čitateľom a motivácia, aby sa dobrá hudba dostávala do tých správnych uší.

 

Časopis Nový Populár 1/2016 uvádza Jurajov blízky priateľ a spoluhráč, gitarista skupín Slobodná Európa a Jeho Skromnosť & Personál, Sveťo Korbeľ.


 
Článok patrí k časopisu: