Čo prináša Nový Populár 2/2020

novy_popular_2-20

 

Keby sme hlasovali o osobnostiach slovenskej kultúry s prirodzenou autoritou, meno MILANA LASICU by pravdepodobne figurovalo v Top 10 rebríčka. Všetko čo robí je intenzívne a pritom nenútené. Okrem zmyslu pre humor si v jeho osobe vzájomne podali ruky inteligencia, tvorivý talent, cool prejav, cit pre mieru a iste aj ďalšie utility. 

 

Hoci je sám srdcom v ére swingu a so súčasnou hudbou ho spája veľa interpretov hlavne prostredníctvom textov, jeho vplyv na generácie tvorcov je neprehliadnuteľný. Nedávne „Ocenenie za prínos do hudby“ (RHA 2019) je v dobrých rukách. Pán Lasica v celej šírke svojho záberu pomohol nastaviť latkou tak, že motivoval ostatných, vrátane skladateľov a hudobníkov, aby nebrali vážne seba, ale to čo robia áno.

 

Editoriál so symbolickým názvom Svrček a mrace pochádza z pera textára a fotografa Petra Konečného, jedného zo zakladateľov iniciatívy „Aby kultúra žila“.

 

World music a Folk zdieľajú jednu strechu žánrovej kategórie k vzájomnej nevôli. V stĺpčeku Rádiohlavy 2019 sa Juraj Gonšor, jeden z porotcov v tematických kategóriách zaoberá nekonečným príbehom rozvodu týchto dvoch žánrov. 

 

Ali Brezovský sa radí k výrazným skladateľom slovenskej popmusic druhej polovice minulého storočia. O koncerte na jeho počesť pri príležitosti 80. narodenín „Od piesni k piesni“ píše Martin Jurčo. Škoda, že jeho syn Marek Brezovský už nestihol posunúť dedičstvo talentu ďalej, cez hranicu milénia.

 

V pravidelnej Americkej sonde spomína Milan Poláček na pohnutý životný osud „disc jockeya, ktorý vymyslel rock’n’roll“. Od smrti Alana Freeda uplynulo v januári už 55 rokov, no uznania sa mu dostalo až v roku 1986 keď bol uvedený do Rock’n'Roll Hall Of Fame, a v roku 1991 dostal svoju „hviezdu“ na hollywoodskom chodníku slávy. Lenže viac než o slávu mu šlo o propágaciu rock’n’rollu, R&B, blues, jazzu.

 

Ešte stále úplne nepoznaný a mnohými tajomstvami opradený je aj osud slávneho fotografa Deža Hoffmanna – rodáka z Banskej Štiavnice. Svojím fotoaparátom zachytil dejiny a cvakol tých najvýznamnejších ľudí, vrátane hudobníkov, ktorí žili a tvorili v 20. storočí.

 

Skvelému hudobníkovi, zabávačovi a moderátorovi Mariánovi Čekovskému chýbal v kariére už len sólový album. Po rokoch pôsobenia na slovenskej hudobnej scéne si konečne aj on povedal, že poteší svojich fanúšikov vlastným CD-čkom, na ktorom ich nechá trochu nazrieť do svojho vnútra. Pre Populár sa s ním porozprávala Zuzana Knezovičová.

Marián ako mediálne známa osobnosť vyjadril sympatie k nášmu časopisu aj v nasledovnom video - listovaní stránkami nového čísla:

 

 

Atmosféru jubilejných 20. Konvergencií venovaných interpretácii tvorby J. S. Bacha priblížil Rado Tihlárik.

 

Štvrťstoročie hudobných inšpirácií a pôsobenia na domácej i medzinárodnej scéne v rozhovore s Milanom Poláčkom rozoberá Andrej Werner, kapelník Pressburger Klezmer Bandu.

 

Basové eso, ktoré je rovnocenným sparingpartnerom takých „guitar heroes“, akými sú Joe Satriani či Steve Vai, si na sklonku februára našlo cestu aj na  bratislavské pódium pod neveľkým stanom v Podunajských Biskupiciach. O koncerte Stu Hamma referuje Andrej Turok.

 

Špičkoví, vynikajúci bubeníci posúvali kvality svojej kapely až na pomyselnú hranicu dokonalosti. A takým bol bezpochyby Neil Peart, bubeník a textár kanadskej skupiny Rush. Jeho srdce dotĺklo v utorok 7. januára, ale jeho hudba (pretože on nebubnoval, on tvoril hudbu na bicích) a jeho texty tu budú navždy s nami. V profilovom článku o ňom píše Peter Gogola a úryvky z textov preložil Vlado Gális.

 

Kto je Martina Trchová? Predstavuje nám ju Bela Bérešová: Dnes 37-ročná česká umelkyňa má na konte tri dlhohrajúce autorské albumy a prvú kapelu mala už v 16-tich.  (Zámerne píšem umelkyňa, pretože okrem hudby sa Martina intenzívne venuje výtvarnému umeniu.) Pohybuje sa prevažne na folkovej scéne, no jej texty i hudba hranice žánrov prekračujú.

 

Prednedávnom zaujala prekvapivo vyzretým autorským debutom. Emotívne podaná skladba „Blue Sunray“ vzbudila pozornosť a spontánne sa šírila v online priestore. Keďže Nina Kohoutová má všetky predpoklady pre to, že sa s jej menom budeme stretávať častejšie, radi sme ju predstavili aj našim čitateľom. Rozprával sa s ňou Ľuboš Dzúrik.

 

O autorskom projekte Story, v ktorom si kľučku podali viacerí slovutní slovenskí interpreti, sa s jeho autorom Mariánom Zimom porozprávala Zuzana Farkašová.

 

Jedenásteho marca oslávil 70 rokov Bobby McFerrin – jeden z najvýznamnejších spevákov histórie, ktorý nám svojou najslávnejšou piesňou pripomína, aké dôležité je byť šťastný. Jeho život a tvorbu rekapituluje Vladimír Leksa.

 

Dva rôzne prístupy k spracovaniu a interpretácii slovenských ľudových piesní ponúkajú dve výrazné speváčky a leaderky, obe banskobystričanky, Zuzana Mojžišová a Jana Kozáková. Ich albumy Puščaňa a Vlčie maky (Podpoľanie) predstavuje Juraj Gonšor.

 

Okrem vyššie uvedených „hajlajtov“ časopis ako vždy prináša množstvo ďalších článkov, pôvodných fotografií, noviniek, pozvánok, recenzií domácich i zahraničných albumov a testov hudobného vybavenia.

 

PS: Avíza na koncerty a festivaly o ktorých píšeme boli v čase uzávierky stále ešte aktuálne, alebo existovala aspoň nejaká nádej, že sa uskutočnia. Držíme si palce, aby to okolnosti umožnili aspoň niektorým! 

 

Príjemné čítanie, pevné zdravie všetkým a čím skorší návrat na javiská i do hľadísk praje čitateľom redakcia Nového Populáru!

 

Nový Populár 2/2020 si môžete objenať za cenu 3,30€ vrátane poštovného TU,
alebo si ho objednajte s CD prílohou za najlepšiu cenu podľa vlastného výberu. 

 

Článok patrí k časopisu: